Communiceren met de bakkenist

Communiceren met de bakkenist

1 mei 2014 0 Door Zijspannend.nl

Er zijn verschillende mogelijkheden om met de passagier(s) in de bak te communiceren:

Gebarentaal

Met gebaren kan je afspreken of het tijd is voor een plaspauze, iets te eten, etc. Dit systeem hebben wij enkele jaren gehanteerd. Dit voldeed prima, totdat de jongens uit de luiers waren. Het grote probleem wat wij hierbij ondervonden, was: hoe kunnen ze snel de aandacht van de bestuurder trekken als ze opeens moeten plassen. Zeker als de kleinste aan de binnenzijde (motorzijde) van de bak nog te klein is om het raampje open te ritsen en even op je been te kloppen voor aandacht. Dit gaf veel schrob- en droogwerk, dus daarna zijn wij overgegaan op de volgende methode.

Kaarten systeem

Kaarten met afbeeldingen die de bijrijder omhoog steekt. Dit systeemgebruiken we nu. De bakkenisten kunnen beter aangeven wat er speelt in de bak dan met gebaren. Het bovenstaande aandacht-trekken-probleem blijft alleen wel spelen.

Aandacht van de bestuurder trekken

Voor het aandacht probleem hebben wij het volgende bedacht: Hiervoor hadden wij een trein-seinbordje op het dashboard liggen wat ze op rood legden als er iets was, zodat wij op de eerste parkeerplaats zouden stoppen. Het duurde alleen te lang dat het ons opviel bij acute plas-stops. Dit seizoen gaan wij het volgende proberen: Een lampje bevestigd op bijvoorbeeld het stuur van de motor, dat vanuit het zijspan kan worden bediend om de aandacht van de bestuurder te vragen.

communicatie systeem

En als laatste uiteraard een communicatiesysteem. Dit is een kostbaarder oplossing, maar daarmee is er ook de mogelijkheid om uitgebreid met elkaar te kunnen praten. Wat voor ons ook meteen de reden was om dit na een aantal pogingen niet meer te gebruiken. Het motor gevoel verandert in een andere ervaring als je continu geconfronteerd wordt met veel geklets vanuit de bak. Er zijn veel merken intercomsystemen en veel websites met reviews. Ervaringen van collega-zijspanrijders met intercomsystemen zijn vaak ook nuttig.