Zijspan tips

Zijspan tips

Hier vind je zijspan tips & tricks die het zijspan rijden nog gemakkelijker of leuker maken.

Bagage meenemen

Wie gewend is om op de motor een weekendje weg of met vakantie te gaan, heeft alvast één voordeel: Je weet dat je moet woekeren met je bepakkingsruimte.
Sommige zijspannen zijn voorzien van een royale achterbak, maar zeker als je wilt kamperen dan is ook die achterbak gauw gevuld.
Veel zijspanrijders kiezen voor een aanhangwagentje. Achter vrijwel elk zijspan valt een trekhaak te monteren. Het voordeel van een aanhangwagen is dat je behoorlijk meer bagage mee kunt nemen, het nadeel is dat je snelheidslimiet lager ligt. Met een aanhangwagen mag je niet harder dan 80 km/h rijden.
Vind je een aanhangwagen geen optie, denk dan eens aan de volgende opties: bagagerekje op of onder de zijspanbak, zadeltassen en/of tanktas op de motor. Ben je samen en rijd je allebei motor, dan kan je ook overwegen om met zijspan én motor te gaan.
Ook op je bagage zelf valt soms veel ruimte te winnen. Kijk eens rond op de websites van Outdoor-winkels. Tenten, slaapzakken, slaapmatjes, kookmateriaal, etc. zijn in verschillende verpakkingsformaten verkrijgbaar. Is je tent aan vervanging toe, let dan op het formaat van de verpakte tent. Dit kan een wereld van verschil in ruimte betekenen.

Helmen voor de kinderen

Officieel is het verplicht om in het zijspan een goedgekeurde motorhelm te dragen. Voor volwassenen geeft dat geen problemen, maar zeker voor kinderen jonger dan 5 jaar is het gewicht van een motorhelm veel te zwaar. Zulke helmen geven teveel belasting voor een kindernekje.
Een rond fietshelmpje of een skihelm is dan een betere keuze. Met deze helmen is er wel risico op een boete, maar ze zijn simpelweg veiliger voor je kind.
Meet, om bij benadering de maat te bepalen, de omtrek van het hoofd met een centimeter, net boven de oren.
Als je kind aan een echte helm toe is,  vergelijk dan ook het gewicht van de mogelijke helmen.

Kinderstoeltjes

Veiligheidsgordels zijn in een zijspan niet verplicht, maar eigenlijk een must. Je moet er niet aan denken wat er met de zijspanpassagier(s) gebeurt bij een noodstop, zonder veiligheidsgordel.
In vrijwel elk zijspan zijn verschillende soorten veiligheidsgordels in te bouwen.
Driepunts- of vijfpuntsgordels verdienen de voorkeur bij (hele) jonge kinderen. Daarmee kan ook een maxicosi in het zijspan goed worden vast gezet. Vanaf iets oudere leeftijd kan een zitverhoger prima dienst doen. Let er op dat het kind hoog genoeg zit en dat de gordel niet ter hoogte van de keel zit.
Voor de meeste 1,5 of 2-persoons zijspannen zijn de huidige kinderzitjes te breed om er twee naast elkaar te plaatsen. In een zijspan met een zitbreedte van 78 cm passen twee stoeltjes Römer Starriser Comfy van fabrikant Britax naast elkaar. De stoeltjes zijn tweedehands nog verkrijgbaar.

Communiceren

Er zijn verschillende mogelijkheden om met de passagier(s) in de bak te communiceren:

  • Met gebaren kan je afspreken of het tijd is voor een plaspauze, iets te eten, etc.;
  • Kaarten met afbeeldingen die de bijrijder omhoog steekt;
  • Een lampje bevestigd op bijvoorbeeld het stuur van de motor, dat vanuit het zijspan kan worden bediend om de aandacht van de bestuurder te vragen;
  • Een communicatiesysteem. Dit is een kostbaarder oplossing, maar daarmee is er ook de mogelijkheid om uitgebreid met elkaar te kunnen praten.

Zijspan tips?

Heeft u nog zijspan tips die we niet genoemd hebben? Geef die dan aan ons door, dan nemen we dit mee!