Zijspan rijden

Zijspan rijden

Zijspan rijden, dat kan toch iedereen? Je kan immers niet meer omvallen. Maar let op! Het zijspan bakje naast je kan vreemde dingen doen!

Overeenkomst met motorrijden

Als je als ‘gewone’ motorrijder op een zijspan stapt, dan voelen de zithouding en de bediening natuurlijk aan. Maar daar houdt de vergelijking ook mee op.

Good_Spark_Garage_Flying_Ural

 Verschillen met Motorrijden

 Ander weggedrag

Zodra je met het zijspan gaat rijden, merk je het verschil in weggedrag. Bij optrekken ’trekt’ de bak  de combinatie naar rechts en bij remmen heeft de bak de neiging om snelheid te houden, waardoor  de combinatie naar links trekt.

 Bochten

Ook het nemen van bochten is anders: op de motor gebruik je hiervoor voornamelijk je  lichaamsgewicht, maar bij een zijspan kan dat niet en komt het aan op sturen en spelen met je gas.
Een linkerbocht wordt genomen door iets langer dan normaal gas te houden en dan gas terug te nemen. De bak trekt dan de combinatie naar links, de bocht door.
Bij de rechter bocht haal je vóór de bocht de vaart eruit, rijd je rustig de bocht door en geef je bij het uitkomen van de bocht weer gas. In deze bocht moet je ook nog rekening houden met de middelpuntvliedende kracht. De bak wil in deze bocht omhoog komen en bij een te hoge snelheid gebeurt dat ook daadwerkelijk.

Les nemen in zijspan rijden

Zoals je leest, is zijspan rijden dermate anders dan motorrijden dat het handig is om les te nemen.
De gemiddelde rijder heeft na een ochtend of middag lessen het zijspancertificaat op zak.
Als je een zijspan wilt kopen, is de kans ook groot dat de verkoper je vraagt om een zijspancertificaat als je een proefrit wilt maken.
En niet alleen voor dat zijspancertificaat is les nemen belangrijk, meestal zit je meest waardevolle bezit naast je in de bak en ook daarvoor wil je goed zijspan kunnen rijden.

Zijspanrijscholen

Rijschool Jan Knol in Staphorst.
Ad van Gils zijspancursus in Breda (gegeven door Anke Krol)
Rijschool Rob Teffer  in Lelystad.
Verkeers Educatief Centrum Koops in Assen.
Verkeers veiligheids Centrum Rozendom op diverse plaatsen. -> email m.menning@wxs.nl Alleen voor de gevorderen cursus en rijden met uw eigen combinatie.
KNMV VRO Zijspan in Lelystad
Good to see you in Dedemsvaart