Klopt de kentekenregistratie van je zijspan?

Klopt de kentekenregistratie van je zijspan?

10 februari 2015 0 Door Zijspannend.nl

Klopt de kentekenregistratie van je zijspan?

Volgens Europese richtlijnen is het verplicht om in de kentekenregistratie van een zijspan de voertuigcategorie L4e op te nemen. Motorfietsen zonder zijspan moeten de categorie L3e hebben.

Sommige motorfietsen met zijspan staan nog niet juist geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Om die reden vraagt de RDW eigenaren van zijspancombinaties om de registratie van het voertuig te controleren. Staat de motorfiets met zijspan fout geregistreerd, dan kunnen zij tot 1 juli 2016 de registratie in het kentekenregister laten aanpassen. Als een zijspan van de motorfiets is verwijderd en het voertuig nog niet met L3e-categorie geregistreerd staat, moet de eigenaar ook de registratie aan laten passen.

Kentekenregistratie zijspan controleren

Op de website van de RDW www.rdw.nl kun je door het invoeren van het kenteken eenvoudig controleren of jouw zijspan correct geregistreerd staat. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om de registratie aan te passen.

Waarom aanpassing belangrijk is

Als een voertuig in de verkeerde categorie geregistreerd staat, kan dit gevolgen hebben bij controles op de weg door de politie (ook in het buitenland). Tevens goed om te denken aan het in het onverhoopte geval dat men een ongeval krijgt met de combinatie. Hopelijk gaat de verzekering niet lastig doen maar het zou wel misschien wel kunnen.

Administratief aanpassen of herkeuren

Motorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 komen in aanmerking voor een gratis administratieve aanpassing van de registratie. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een wijziging van de wielbasis).

Motorfietsen die vanaf 30 april 2009 zijn toegelaten en/of motoren waarbij wel keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd, deze moet de voertuigeigenaar laten keuren bij het RDW Testcentrum in Lelystad. Na goedkeuring van de motorfiets past de RDW de registratie aan. Aan deze keuring zijn wel kosten verbonden.

Lees hier meer over het aanpassen van de registratie van een motorfiets

Bron: www.rdw.nl