Kids veilig vervoeren in een zijspan met… jawel, kinderstoeltjes

Kids veilig vervoeren in een zijspan met… jawel, kinderstoeltjes

1 mei 2014 0 Door Zijspannend.nl

Veiligheidsgordels zijn in een zijspan niet verplicht, maar eigenlijk een must. Je moet er niet aan denken wat er met de zijspanpassagier(s) gebeurt bij een noodstop, zonder veiligheidsgordel. 

In vrijwel elk zijspan zijn verschillende soorten veiligheidsgordels in te bouwen, tweepunts- of driepunts- of vijfpuntsgordels. Deze laatste 2 verdienen de voorkeur. Bij een tweepunt gordel vliegt de bakkenist weliswaar niet uit de bak maar landt wel met zijn/haar kin op het dashboard.

Kinderstoel in zijspan

Zeker bij (hele) jonge kinderen verdienen driepunts- of vijfpuntsgordels de voorkeur. Daarmee kan namelijk ook een maxicosi of kinderstoel in het zijspan goed worden vast gezet. Wat ons opviel was dat de kinderen als ze in slaap vallen voorover zakken met hun hoofd. Door de helm zitten ze iets meer voorover dan als ze normaal in de auto in een kinderstoel zitten. Wij hebben dit opgelost door een dekentje opgerold achter de kinderstoelen te leggen. Als de kinderen nog niet zindelijk zijn, is een pak luiers erachter ook een prima optie.

Vanaf iets oudere leeftijd kan een zitverhoger prima dienst doen. Let er op dat het kind hoog genoeg zit en dat de gordel niet ter hoogte van de keel zit.

Voor de meeste 1,5 of 2-persoons zijspannen zijn de huidige kinderzitjes te breed om er twee naast elkaar te plaatsen. In een zijspan met een zitbreedte van 78 cm passen twee stoeltjes Römer Starriser Comfy van fabrikant Britax naast elkaar. De stoeltjes zijn tweedehands nog verkrijgbaar. Overigens past naast 1 Römer stoeltje ook eventueel nog 1 maxicosi of 1 kinderstoel. Die steekt dan wel verder naar voren dus het kind in de Römer zit dan iets verder naar achter.